Commemoracions

L'aprovació en el Parlament de Catalunya de la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia dota els ens locals de competències i posa a sobre la taula mesures per prevenir, eradicar i abordar situacions de discriminació. La finalitat és garantir la igualtat de tracte de les persones lesbianes, gais, transsexuals/transgènere, bisexuals i intersexuals.

26 d'abril: Dia de la visibilitat lèsbica

Aquest acte de visibilitat i reconeixement per a les dones lesbianes se celebra des de l'any 2008 de forma coordinada entre les entitats LGTBI d'arreu de l'Estat. La seva importància recau en el fet de que la invisibilitat de les dones lesbianes és força accentuada i es pateix d'entrada una doble discriminació: ser dona i lesbiana –i totes les seves interseccions-.

17 de maig: Dia Internacional contra la LGTBI fòbia

El 17 de maig de 1990 l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir retirar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals. El sorprenent, però, és que van decidir afegir-hi -fins llavors no hi apareixia- la transsexualitat com a trastorn de la personalitat.

28 de juny: Dia de l'alliberament LGTBI

El 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York es va portar una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava de forma contundent contra les batudes i la situació de repressió institucional i social que es vivia; gairebé en tres dies d'aldarulls es va ocasionar una autèntica batalla campal. Aquest fet va propiciar escollir aquest dia com fet reivindicatiu i festiu per l'alliberament lgtbi

23 de setembre: Dia Internacional de la bisexualitat

Coincidint amb la data de la mort de Sigmund Freud, que va postular que els éssers humans són potencialment bisexuals i va facilitar l'obertura de noves vies sobre la diversitat sexualitat i l'orientació sexual, es celebra des de 1999 aquesta diada internacional. La bisexualitat no està exempta d'una imatge negativa en l'imaginari social i es donen actituds de bifòbia en tota la societat, inclús entre persones LGT. L'any 2016 ha estat considerat l'Any de la visibilitat Bisexual en la Diversitat, amb l'objectiu de combatre els mites que l'envolten.

23 d'octubre: Dia internacional per la despatologització trans

Aquest dia està pensat com un acte reivindicatiu i d'acció a diverses ciutats del món, amb l'objectiu de retirar la categoria de "disfòria de gènere" i "trastorn de la identitat de gènere" tant de l'American Psychiatric Association (DSM) com del CIE de l'Organització Mundial de la Salut. Des de la Plataforma STP, Campaña Internacional Stop Trans Pathologization es proposa la inclusió d'una menció no patologitzant a l'actual CIE-11.

Darrera actualització: 23.10.2020 | 10:14
Darrera actualització: 23.10.2020 | 10:14