28 de maig

La història del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones es remonta al V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a San José, Costa Rica, el maig de 1987. La intenció era fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fent públiques les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

La Red de Salud de Mujeres Latinoamenricanas y del Caribe (RSMLAC), va proposar de crear un dia d'acció mundial per la salut de les dones. D'aquesta manera s'establí que cada 28 de maig es commemorés a cada país, amb mobilitzacions i demandes per la nostra salut.

L'agenda dels ajuntaments de la Conca d’Òdena al voltant del 28 de maig, Dia Internacional per la Salut de les Dones, convida aquestes a participar en un seguit d’actes i a posar de manifest les diferències en salut i de quina manera es pot trencar amb l'androcentrisme establert en aquest àmbit. 

CONSULTEU L'AGENDA D'ACTES DEL 28M DE 2024

Com qualsevol dret humà, el dret de la salut de les dones ha de ser garantit i, per fer-ho és imprescindible fer-ne protagonistes les usuàries; la part implicada que millor coneix el que vol i el grau de satisfacció de la sanitat que espera.

Tenint en compte que el sexe, com a condició biològica, i el gènere, com a condició social, influeixen en la salut de les persones i que hi ha diferències que de vegades es converteixen en desigualtats, les administracions han d’intentar aconseguir, mitjançant l’equitat en salut, la justícia en el repartiment dels recursos en salut i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes a l’hora de gaudir d’aquest dret fonamental.

Darrera actualització: 17.05.2024 | 15:14
Darrera actualització: 17.05.2024 | 15:14