Últims dies per presentar-se al Premi Nativitat Yarza a la recerca de gènere

Divendres, 20 de gener de 2023 a les 00:00

El proper dia 1 de febrer acaba el termini per presentar-se al Premi Nativitat Yarza a al recerca en gènere, un premi pensat per l’alumnat de batxillerat dels centres educatius de la Conca d’Òdena que hagin fet el seu treball de recerca sobre una temàtica relacionada amb l’equitat de gènere, els feminismes, les violències masclistes i, en definitiva, tot allò relacionat amb la promoció de la igualtat i la perspectiva de gènere. 

L’objectiu del premi, convocat per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, és promoure aquests treballs per ajudar a combatre la construcció històrica de caire social i cultural sobre la qual es fonamenta la desigualtat de gènere a la societat. Aquesta 4a edició del Premi Nativitat Yarza premiarà els treballs entregats durant el curs 2022-23. 
 
El premi està dotat en 1.000 euros que es distribuiran de la següent manera: l’autor o autora del treball més ben valorat rebrà 400€, el segon treball més ben valorat en rebrà 250 i el centre educatiu on estigui escolaritzada la persona amb el treball més ben valorat rebrà 350€ que haurà de destinar a la Comissió d’Igualtat del propi centre. Els premis es lliuraran a la Jornada Nativitat Yarza durant la commemoració del Dia Internacional de les dones de 2023 en un acte on l’alumnat premiat explicarà les principals conclusions dels seus treballs.
 
El jurat estarà format per l’agent d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, personal d’ensenyament dels ajuntaments de la Mancomunitat, una representant de l’entitat feminista Dones amb Empenta i una dona referent al territori en recerca i feminismes. Les bases del premi es poden consultar a la web micod.cat  i el treball es pot presentar per correu electrònic a l’Àrea d’Igualtat de Gènere de la Mancomunitat: igualtat@micod.cat 
 
¬Qui va ser Nativitat Yarza?
La primera dona alcaldessa de l’Estat va néixer a Valladolid l’any 1872, va estudiar a l’Escuela Normal  de Maestras d’Osca i, a partir de 1906, va exercir en diversos pobles de Catalunya i Aragó, entre els quals cinc de l’Anoia: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Bellprat i la Pobla de Claramunt. Va ser una republicana conseqüent, va participar en l’activitat política d’aquell període apassionant i, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, va convertir-se en la primera alcaldessa elegida per sufragi popular a Catalunya i Espanya. Ho va ser de Bellprat. Quan va produir-se l’“alzamiento” franquista, el 1936, ja tenia 63 anys d’edat, però va allistar-se immediatament per anar al front d’Aragó a fer costat a les forces lleials a la República. Després va romandre a Barcelona i, acabada la guerra, va marxar cap a l’exili.
 
Darrera actualització: 20.01.2023 | 13:51