Són sexistes les joguines?

Divendres, 14 de desembre de 2018 a les 00:00

S’apropa el Nadal i els Reis i per tant una època on els jocs i les joguines són presents en moltes cases. Són una eina de socialització que transmet valors i cal tenir en compte des de la perspectiva de gènere què implica jugar a uns jocs o a uns altres.

Des de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena us apropem un any més la campanya per a un ús no sexista de les joguines que pretén conscienciar sobre la necessitat de trencar amb els estereotips de gènere que hi van associats. Tot sovint sentim frases com “aquest no, que és de nens” o “ això no que és de nenes” que demostra que hi ha una càrrega de gènere damunt una joguina o un joc.

A través del joc es transmet rols de gènere i rols socials. La campanya de la Micod promou que els infants escullin lliurement les joguines de manera que no es condicioni el seu joc segons el seu sexe. Sovint veiem catàlegs de joguines marcadament sexistes amb pàgines clarament roses i amb imatges de nenes jugant a nines, cuines, maquillatge o neteja. D’aquesta manera estem convidant les nenes a assumir certs rols: cuidar un nadó, canviar-li el bolquer, alimentar-lo, fer-lo dormir, etc. és a dir que estan aprenent que aquesta és una tasca que els correspon, amb tot el que això implica. També els apropem idees en relació a cànons de bellesa i la preocupació pel maquillatge o la bijuteria. D’altra banda les pàgines blaves conviden els nens a jocs de moviment, de cotxes, de lluita, de mecànica, etc. que desperten l’enginy i altres qualitats molt diferenciades a les de les nenes.

Allò que es desenvolupa des que ets petit o petita marcarà els teus desitjos, caràcter i motivacions i és per això que cal trencar amb aquests estereotips. Fomentar el joc de cura i domèstic en els nens facilitarà que més endavant siguin corresponsables en aquestes tasques, de la mateixa manera que promoure el joc mecànic i d’enginy farà que les nenes s’apropin en àmbits fortament masculinitzats i que tenen més valor per la societat, com són les enginyeries i les carreres tècniques.

La campanya també promou i fomentar les joguines creatives i els jocs cooperatius per davant dels jocs competitius i/o violents.

Darrera actualització: 14.12.2018 | 09:20