La Mancomunitat de la Conca d'Òdena ha reeditat el Premi Nativitat Yarza a la recerca en gènere, un premi pensat per a l'alumnat de batxillerat dels centres educatius de la Conca d'Òdena que hagin fet el seu treball de recerca sobre una temàtica relacionada amb l'equitat de gènere, els feminismes, les violències masclistes i, en definitiva, tot allò relacionat amb la promoció de la igualtat i la perspectiva de gènere.
L'objectiu del premi és posar en valor aquests treballs com una eina per desmuntar els estereotips i desigualtats de gènere encara presents a la societat. Aquesta sisena edició del Premi Nativitat Yarza premiarà els treballs entregats durant el curs vigent: 2024-25.
El premi està dotat amb 1.000 euros que es distribuiran de la següent manera: l'autor o autora del treball més ben valorat rebrà 400€, el segon treball més ben valorat en rebrà 250 i el centre educatiu on estigui escolaritzada la persona amb el treball més ben valorat rebrà 350€ que haurà de destinar a la Comissió d'Igualtat del propi centre. Els guardons es lliuraran durant la Jornada Nativitat Yarza, que tindrà lloc el dia 6 de març de 2025 al Teatre municipal l'Ateneu d'Igualada dins la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Durant l'acte, l'alumnat premiat exposarà les principals conclusions dels seus treballs.
La comissió avaluadora estarà formada per l'agent d'Igualtat de la MICOD, tècniques d'ensenyament dels ajuntaments de la Mancomunitat, una representant d'una entitat feminista local i una investigadora referent en recerca i feminismes del territori. Les bases del premi es poden consultar aquí. Els treballs seran presentats directament per part dels centres educatius acompanyats d'un resum de 500 paraules (màxim) fins al 20 de gener de 2025.
Qui va ser Nativitat Yarza?
La primera dona alcaldessa va néixer a Valladolid l'any 1872, va estudiar a l'Escuela Normal de Maestras d'Osca i, a partir de 1906, va exercir en diversos pobles de Catalunya i Aragó, entre els quals cinc de l'Anoia: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Bellprat i la Pobla de Claramunt. Com a republicana va participar en l'activitat política d'aquell període històric i, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, va convertir-se en alcaldessa de Bellprat, esdevenint la primera alcaldessa elegida per sufragi popular a Catalunya i a l'Estat. Amb l'esclat de la guerra civil espanyola, el 1936, amb 63 anys d'edat va anar al front d'Aragó a fer costat a les forces lleials a la República com a miliciana. Després va romandre a Barcelona i, acabada la guerra, es va exiliar a França.