La salut de les dones, protagonista aquest mes de juny

Dimarts, 23 de maig de 2017 a les 09:10

La perspectiva de gènere en la salut permet visibilitzar fins a quin punt els diferents rols atribuïts a dones i homes i les relacions desiguals de poder es vinculen socialment als seus comportaments vers la salut. D’altra banda, fa que es qüestioni la ciència mèdica androcèntrica, basada en un model masculí, i que s’investiguin les diferències biològiques més enllà de les purament reproductives.

La commemoració del 28 de maig posa damunt la taula la necessitat d’estudiar i analitzar els casos de les dones des d’aquesta perspectiva, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc. Els biaixos de gènere han fet que falti investigació científica respecte a temes com el dolor o que s’acceptin amb poc rigor casualitats no provades.

L’agenda compta amb més d’una desena d’activitats organitzades des de diferents ajuntaments de la Mancomunitat, el Consorci Sanitari de l’Anoia, el SIE, l’Institut Català de la Salut i a més, entitats del territori com el grup de Dones de les Tardes dels dimecres, o l’Associació de psicòlogues i psicòlegs de l’Anoia. La Mancomunitat és qui organitza i també coordina els actes de l’agenda d’actes a través de l’Àrea d’igualtat de gènere.

Enguany també s’inicia, des del Departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada, un procés participatiu on es vol convidar dones diverses i de totes les edats, per tal de treballar en grups de discussió quins són els aspectes que preocupen al col·lectiu a nivell de salut. D’aquest procés es pretén que en surtin propostes a treballar per a les properes campanyes.

La presentació del procés participatiu tindrà lloc el proper dimarts 11 de juliol a les 7 de la tarda a l’Espai Cívic Centre i es disposarà d’un espai d’acollida amb servei de monitoratge per a infants.

Del programa també es destaca el taller Salut i cicles vitals femenins que té objectiu de facilitar l’apoderament de les dones, la millora de l'autoestima, el reconeixement de les pròpies necessitats, l’establiment de relacions (amb elles mateixes, familiars i socials) més saludables treballant des de l’auto coneixement, l’adquisició d’eines de gestió emocional, el desenvolupament de la creativitat en l’aprenentatge vital i el creixement personal conjunt (aprendre a través de les experiències compartides entre dones) des dels vincles de sororitat. El taller es desenvoluparà en 4 sessions de dues hores cadascuna els dimarts 13, 20 i 27 de juny i 4 de juliol, a les 18:30. Es disposarà d’un espai d’acollida amb servei de monitoratge per a infants.

La campanya del 28 de maig també convoca un recapte solidari de productes d’higiene femenina (compreses, tampons, copes menstruals, salvaslips, etc.) per als Bancs de Queviures dels municipis de la Mancomunitat.

Darrera actualització: 23.05.2017 | 09:35