La Mostra de Films de Dones 2020 s’adapta al format on line

Dimecres, 11 de novembre de 2020 a les 09:00

Si bé fa unes setmanes s’anunciava que tres municipis de la Conca d’Òdena acollirien projeccions presencials de la Mostra de Films de dones en el seu programa itinerant Conegudes també a casa…, la MICOD ha decidit reprogramar aquesta participació i adaptar-la al moment social que estem vivint.

Com és sabut, els teatres i cinemes estan tancats fins a nou avís, però els ajuntaments que conformen la Mancomunitat no han volgut renunciar a la participació en la Mostra de films de dones, que des de fa 6 anys és present a la Conca d’Òdena i contribueix a fer-hi visibles les aportacions de les dones en el món del cinema i a reivindicar la necessitat de perspectiva de gènere en aquest àmbit.

Per aquest motiu, la MICOD ha elaborat un programa especial per adaptar l’edició d’aquest any a les circumstàncies actuals i que permetrà veure la Mostra de Films de dones des de casa, en unes dates diferents a les inicialment previstes, per tal que el públic tingui més marge per gestionar el seu accés a les projeccions.

En aquest nou format, les persones que vulguin veure els films hauran de sol·licitar-ho a través d’un formulari (https://forms.gle/h7uudun998zytokt8) o del web de la Mancomunitat. Un cop formalitzada la sol·licitud, les persones sol·licitants rebran l’enllaç per poder veure la pel·lícula en línia durant les 24 hores del dia de projecció i accedir, també, a una entrevista amb la seva directora.

La primera projecció en aquest format de la Mostra Internacional de films de Dones s’ha programat per al proper dissabte 21 de novembre, amb la pel·lícula Lo que diran, en què un treball de recerca sobre la qüestió de portar el hiyab reforça l’amistat entre dues noies musulmanes a Barcelona. A través dels seus desitjos i dubtes en l’agitació de créixer, les protagonistes es qüestionaran les seves identitats, molt diferents entre elles. Dues adolescents que, entre riures, rebel·lia i afecte, donen una bufetada als nostres prejudicis.

La pel·lícula Ojos negros,  de Marta Lallana i Ivet Castelo, serà la següent inclosa en la programació, el 28 de novembre. Paula, una noia de 14 anys, ha de passar l’estiu al poble d’Ojos Negros, amb la seva tia i la seva àvia, a les quals gairebé coneix. Allà descobreix les tensions familiars que es destapen arran de la malaltia de la seva àvia. Intentant escapar d’aquesta atmosfera asfixiant, coneix a Alicia, una noia de la seva edat amb qui estableix una intensa amistat. Al final de l’estiu Paula intuirà el que significa fer-se gran.

Posteriorment, Cristina Madrid ens convidarà, el 5 de desembre a gaudir de Les resilients, un documental que mostra, a través de quatre bandes formades majoritàriament per dones, una part de l’escena musical feminista que està brotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya. Es tracta d’un retrat a través de la mirada de quatre exemples que formen part d’aquesta escena: el folk de Roba Estesa, el hip-hop de Tribade, el soul de The Sey Sisters i el jazz electrònic de Clara Peya.

L’àrea d’Igualtat de gènere de la MICOD segueix compromesa amb l’objectiu de visibilitzar les aportacions de les dones, històricament invisibilitzades en tots els àmbits i, en el cas concret  del cinema, poc representades en els rols de direcció. El cinema i, en conjunt, el món de l’audiovisual són espais privilegiats per debatre sobre el paper dels elements simbòlics i la seva influència en la construcció dels rols de gènere. El treball de les directores cinematogràfiques contribueix a enriquir l’imaginari social amb noves perspectives i mirades.

Les projeccions, com cada any, seran gratuïtes. La Mancomunitat agraeix la col·laboració del Cineclub, que cada any fa costat i dona suport a l’organització de la Mostra.

Darrera actualització: 11.11.2020 | 09:40