La jove Aina Carrique Balcells guanya el Premi Nativitat Yarza de recerca de gènere organitzat per la MICOD

Dilluns, 8 de març de 2021 a les 00:00

El Premi Natividad Yarza convocat per l’Àrea d’Igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (MICOD) ja té guanyadora. 

Es tracta de l’alumna Aina Carrique Balcells, que s’ha endut el premi amb el treball “El llenguatge discriminatori vers les dones” de l’Institut Joan Mercader d’Igualada, amb una cerca que posa de manifest com l’ús del llenguatge és discriminatori i invisibilitza les dones. El treball està fet a partir de diferents entrevistes a persones referents i expertes sobre la temàtica i també identifica estratègies per eliminar aquesta discriminació.

El premi va adreçat als treballs de recerca de Batxillerat dels centres educatius de la Conca d’Òdena, i el seu objectiu és promoure treballs de recerca que incorporin la perspectiva de gènere i per tant una visió crítica envers les discriminacions de gènere.  Enguany, a la II edició del Premi Natividad Yarza es van presentar un total de 7 treballs, tots ells de rellevant interès. D’entre les temàtiques abordades s’han treballat aspectes com ara les dones en el món del teatre, l’anàlisi de llibres feministes, les dones i la festa de Reis d’Igualada, la representació de les dones en l’obra de Lorca, la violència de gènere i l’anàlisi del gènere en les lletres de cançons, a més del llenguatge discriminatori vers les dones, que ha resultat guanyadora amb unes puntuacions força ajustades.

La comissió avaluadora ha estat conformada per Fina Vilarrubias i Mercè López, tècniques d’ensenyament dels ajuntaments d’Igualada i La Pobla de Claramunt, Èlia Palomas, representant de Dones amb Empenta, Àngels Farrús, professora de l’Institut Montbui, Marisa Soler, professora de l’Institut Pere Vives i Mireia Prat, agent d’igualtat de gènere de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

El premi, valorat en 1000€, serà entregat el proper diumenge 14 de març en un acte organitzat per l’Ajuntament de La Pobla de Claramunt en el marc de la commemoració del 8 de març Dia internacional de les dones. L’acte consisteix en la projecció del documental Doña Nati, que fa homenatge al personatge de Natividad Yarza, primera alcaldessa de Catalunya i de tot l’Estat, i qui dona nom al premi que convoca la Mancomunitat.

La MICOD ja treballa en la tercera edició del Premi Natividad Yarza i és per això que anima a l’alumnat de primer curs de Batxillerat que just aquestes setmanes està escollint la temàtica del seu treball de recerca que aposti per investigar sobre la perspectiva de gènere i es presenti a la convocatòria.

Darrera actualització: 08.03.2021 | 12:04