Es convoca el 3r premi Nativitat Yarza a la recerca en gènere

Dilluns, 29 de novembre de 2021 a les 00:00

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha obert la convocatòria de la tercera edició del Premi Nativitat Yarza, que premia el millor treball de recerca sobre aspectes relacionats amb els feminismes i l’equitat de gènere. Els treballs han de girar a l’entorn dels interessos de les dones des d’una perspectiva feminista, la igualtat de gènere i/o la prevenció de sexismes i violències masclistes.

El 3r Premi Nativitat Yarza es destina a l’alumnat que presentarà el seu treball de recerca la propera tardor o hivern de 2021. Està dotat amb 1.000 euros, a repartir entre els dos treballs millor valorats i el centre educatiu que fa la tutoria del treball guanyador. Hi pot participar tot l’alumnat escolaritzat als municipis de la Conca d’Òdena.

La convocatòria del premi es porta a terme des de l’Àrea d’Igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat i compta amb la Comissió Nativitat Yarza per a la seva coordinació, comissió conformada per una persona representant de cadascun dels instituts i centres de secundària de la Conca d’Òdena. En aquest comissió es revisen de forma anual les bases i s’organitza la Jornada Nativitat Yarza, coincidint amb la commemoració del 8 de març, on es fa entrega dels premis i una ponència amb perspectiva feminista per a tot l’alumnat de 1r de Batxillerat de la Conca.

Les bases per a participar en el premi es poden consultar en aquest enllaç.

I l’equip d’Igualtat de la MICOD ja està visitant tots els grups de primer de batxillerat de tots els centres educatius de la Conca d’Òdena per explicar la convocatòria. Per a més informació us podeu posar en contacte amb l’àrea d’igualtat de gènere de la MICOD a igualtat@micod.cat

A la segona edició del Premi Nativitat Yarza en la recerca en gènere celebrada l’any passat, tot i ser un any atípic a causa de la pandèmia, s’hi van presentar un total de set treballs de recerca de molt bon nivell acadèmic, i la Mancomunitat de la Conca d’Òdena en va fer una valoració molt bona.

La primera alcaldessa de Catalunya i de l’Estat

Nativitat Yarza va néixer a Valladolid l’any 1872, va estudiar a l’Escuela Normal de Maestras d’Osca i, a partir de 1906, va exercir en diversos pobles de Catalunya i Aragó, entre els quals cinc de l’Anoia: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Bellprat i la Pobla de Claramunt. Va ser una republicana conseqüent, va participar en l’activitat política d’aquell període apassionant i, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, va convertir-se en alcaldessa de Bellprat: la primera dona alcaldessa elegida per sufragi popular a Catalunya i a l’Estat. Quan va produir-se l’alzamiento franquista, el 1936, ja tenia 63 anys d’edat, però va allistar-se immediatament per anar al front d’Aragó a fer costat a les forces lleials a la República. Després va romandre a Barcelona i, acabada la guerra, va marxar cap a l’exili.

Darrera actualització: 29.11.2021 | 10:24