Activitats a la Conca d’Òdena per a l’eliminació de les violències masclistes

Dimecres, 18 de novembre de 2020 a les 00:00

El 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones i els ajuntaments de la Conca d’Òdena tornen a elaborar una agenda unitària d’activitats de sensibilització, prevenció i actuació per a l’eliminació d’aquestes violències masclistes i patriarcals.

A causa de les restriccions motivades per les mesures de prevenció per la pandèmia de Covid-19, la gran majoria de les activitats s’han organitzat en un format telemàtic, en què caldrà tenir en compte les inscripcions prèvies per tal de tenir accés als enllaços de participació.

L’agenda presenta una imatge renovada, ideada pel col·lectiu REFEM feminisme, que transmet un missatge de xarxa, sororitat i apoderament. Un missatge reivindicatiu i clar: ens volem vives i fem front comú contra els masclismes i el patriarcat.

L’agenda MICOD del 25N també fa referència a la situació delicada que viuen dones i fills i filles que conviuen amb els seus agressors, i que l’estat de confinament ha agreujat. Per aquest motiu, l’agenda difon els telèfons d’atenció a dones, tant del Servei especialitzat en violència masclista (SIE) com del SIAD Servei d’informació i atenció a les dones per altres aspectes no relacionats amb violència. Les activitats s’han iniciat el 16 de novembre i s’allarguen fins al 10 de desembre i inclouen propostes per a infants, joves, dones, ciutadania en general i professionals de l’administració.

Els ajuntaments de la Mancomunitat penjaran la pancarta contra les violències masclistes als balcons dels ajuntaments i il·luminaran la façana de lila per a recordar que cada 25N diem prou a la violència masclista. Les respectives regidories d’igualtat també faran proposta d’aprovació del Manifest unitari del 25N.

Entre les activitat programades, les biblioteques dels municipis MICOD sumen i organitzen sessions de contes liles, a càrrec de Mònica Torra, i també seran presents a les xarxes socials amb un punt d’interès virtual sobre les violències masclistes.

A més, els departaments de Joventut dels municipis de la MICOD també organitzen activitats per promoure l’eliminació de la violència contra les dones: elaboració de cartells reivindicatius, concurs Tik Tok, Kahoot-trivial antimasclista, tardes joves en línia, taller d’autodefensa feminista, taller de conscienciació i identificació de la violència, sensibilització i propostes literàries a Instagram, taller d’estampació de samarretes feministes, etc.

D’alta banda, el departament de Sanitat i Salut pública organitza un concurs per l’eliminació de la violència masclista que ja arriba a la 4a edició i el Servei d’igualtat de gènere organitza un taller per apropar eines per ajudar a gestionar les emocions en temps difícils.

L’Àrea d’igualtat de la Mancomunitat, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada, apropa l’exposició Lliures i sense por per a fer visibles les violències sexuals normalitzades i oferir recursos per a identificar-la. Es podrà veure al vestíbul de l’OAC. EL SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les dones) de la Mancomunitat oferirà una xerrada per a l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art La Gaspar sobre com identificar les violències masclistes i patriarcals i, també, una xerrada per a professionals que fan orientació laboral des dels Serveis Locals d’ocupació. La MICOD també apropa la Mostra internacional de films de dones a l’agenda del 25N que, aquest 2020 arriba en format en línia. Així mateix, s’organitza un taller interactiu sobre micromasclismes quotidians en toc d’ironia. 

A més, Dones amb empenta i La Traca proposen el debat Injustícia patriarcal sobre l’abordatge jurídic entorn les violències masclistes.

L’agenda completa d’activitats es pot consultar al web de la Mancomunitat www.micod.cat i també a les xarxes socials.

Darrera actualització: 18.11.2020 | 14:42