Sant Genís – resclosa de la Riera de Rubió - Sant Genís.
Iniciarem la nostra ruta a l’àrea de descans on comença el carril bici, al nucli de Sant Genís (Jorba). És una àrea ben arreglada, amb taules, bancs i instal·lació per a aparcar les bicicletes. Des d’aquí prenem el carril bici en direcció oest, és a dir, en direcció contrària a la rotonda del trencall de Jorba. No té pèrdua, ja que aquí s’inicia el carril bici i l’asfalt està pintat de color vermell.
El camí, en un primer moment, baixa un tram curt per a enfocar una suau pujada que ens permet arribar al petit nucli de Sant Genís (0,7 km). Travessem el poble de cap a cap pel carrer Major seguint les fletxes grogues del camí de Sant Jaume. Estem, doncs, fent un petit tram d’aquest camí, cal esmentar que el camí de Sant Jaume, transcorre per la comarca a través del recorregut que ve de Montserrat i va cap a Tàrrega. Passa pels municipis anoiencs: El Bruc, Castellolí, Igualada i Jorba.
El carril bici, és paral·lel a l’antiga carretera N-II. Passat el trencall de Santa Maria de la Sala (1,63 km) accedim al poble de Jorba (2,28 km). Un cop hi haguem arribat, deixarem el carril bici i travessarem l’antiga N-II pel pas de vianants. Continuarem amunt cap al nucli antic del poble, passarem pel carrer Major fins arribar a l’església de Sant Pere. Un cop aquí, pujarem pel costat de l’església. Cal dir, que només uns quants ho aconseguiran dalt de la bicicleta; la majoria ho haurem de fer a peu, doncs, es tracta d’una pujada que, encara que és molt curta, te un fort pendent.
Agafarem una pista ampla que comença just al costat de l’última casa del nucli antic. Comencem a pedalar en direcció a la resclosa de La Riera de Rubió, i veurem a la nostra esquerra, l’antic camp de futbol i el pont del Comte d’Aranda. El pont va ser construït al final del segle XVIII per facilitar el pas sobre la Riera de Rubió. A la nostra dreta, sobre el Puig de la Guàrdia, es troben les ruïnes del castell de Jorba del segle X. A banda i banda del camí rural trobem roures, ametllers i camps de conreu. La Riera de Rubió, que baixa a la nostra esquerra, és aprofitada pels horts locals.
A mig recorregut, trobem un camí a la dreta, nosaltres continuem pel mateix camí direcció a la resclosa. La humitat de la riera permet la presència d’oms i freixes al costat esquerre del camí. Més a prop de l’aigua el conjunt de pollancres donen un contrast cromàtic amb les pinedes de la muntanya, sobre tot a la tardor.
Podem sentir el salt de l’aigua a diferents punts de l’itinerari. Destaquem els dos grans plataners, de gairebé 20 metres d’alçària, que trobem al llit de la riera. Una mica més amunt trobem la resclosa de La Riera de Rubió. És un entorn tranquil i fresc, envoltat de vegetació riberenca que serveix de refugi a diferents espècies d’ocells.
Podrem deixar les bicicletes a la resclosa i endinsar-nos al bosc, a peu, uns 50 metres. Vorejarem la resclosa pel camí de la dreta, direcció a la plana de Rubió, fins arribar a una zona de descans.
Després d’un merescut refrigeri, tornarem per la mateixa pista ampla direcció a Jorba. Travessarem el poble i ens dirigirem novament pel carril bici a l’àrea de descans de Sant Genís.