8 de març

Març feminista!

El dia 8 de març les dones de tot el món sortim al carrer per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Aquesta acció centenària simbolitza la lluita històrica per l'equitat i la justícia de gènere.

Les primeres reivindicacions feministes sorgien al 1791 amb Olympe de Gouge i la "Declaració dels drets de la dona i la ciutadana" o també Mary Wollstonecraft amb la "Vindicació dels drets de les dones" on posava de manifest que les diferències i discriminacions no venien per la biologia sinó per l'educació i socialització d'homes i dones. Això era al 1792.

Des de l'inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques. Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l'aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l'edat de treball de les criatures, la prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los. D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball.

Cada 8 de març seguim posant de manifest la importància de seguir treballant, dones i homes i també no binàries, per aconseguir la igualtat real i efectiva de les persones i de l’eliminació de la discriminació per raons de gènere i també d'altres discriminacions sistèmiques com d'origen, edat, capacitats, classe, ètnia, orientació sexual i/o identitat de gènere. La Mancomunitat coordina i edita l’agenda d’actes que s’organitzen des del món associatiu, les organitzacions populars des del Servei d'Informació i Atenció a les dones de la Mancomunitat i també des dels consistoris de la conca.

Més que mai les dones seguim dempeus pels nostres drets i llibertats. Per un març feminista i reivindicatiu!

Podràs consultar l'agenda d'actes del març feminista 2024 clicant aquí.

Darrera actualització: 28.02.2024 | 11:09
Darrera actualització: 28.02.2024 | 11:09