Campanya contra l'ús sexista de les joguines

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena, en el marc del Pla d’Igualtat de Gènere i dins les accions de sensibilització per la igualtat de nens i nenes, homes i dones, ha engegat una campanya contra l’ús sexista de les joguines. L’acció convida a prendre consciència de la importància que tenen els jocs i les joguines alhora d’educar i transmetre valors als infants.

Sovint sentim comentaris com “aquesta joguina no, que és de nena” que demostren que seguim socialitzant els infants segons el seu sexe. Si has nascut amb genitals masculins, se’t socialitzarà en el gènere masculí, és a dir, segons tot un seguit de característiques, valors, normes considerades masculines o de nen. Si has nascut, en canvi, amb genitals femenins, se t’assignarà una normativa diferent, aquella considerada socialment femenina.

Per exemple,  es considera de nen els jocs més moguts, de lluita, de guerra, de cotxes, de mecànica, d’enginyeria, etc. Jocs que generaran interès per allò tècnic, d’enginy, i que a més despertaran un comportament mogut, dinàmic i a vegades també bèl·lic. Per contra, considerem el joc de les nenes més tranquil, moltes vegades relacionat amb la cura i el cuidar, amb servir (el te a les nines), en maquillar-se i estar guapes i en fer-se joies per què clar, elles han d’estar estupendes.

I evidentment, no té el mateix valor allò que s’engloba en un o altre grup. Tot el que és masculí té més valor o es considera més important per a la societat i en canvi allò femení no té la visibilització o la rellevància que sí que tenen els privilegiats que formen part del primer grup. D’alguna manera despertem un interès en ells per allò tècnic, per a desenvolupar habilitats que facilitaran el seu camp laboral en àmbits ben remunerats i destacats. Per a elles el que facilitem és desenvolupar un rol cuidador, assistencial i servicial. Les nenes assumeixen el rol de mare des dels 2 anys. I com a agreujant, allò reproductiu no té valor en la nostra societat.

Les joguines no són sexistes. Ho és l’ús que en fem, és a dir, que decidim que hi ha joguines de nens i de nenes i per tant que socialitzem nens i nenes en models estereotipats i en rols diferenciats que generen discriminació. Els infants han de poder escollir lliurement els jocs i joguines de manera que no se’ls  limiti cap rol pel fet d’haver nascut nens o nenes. 

Les joguines apropen models educatius i actualment seguim educant de manera diferenciada nens i nenes. 

Darrera actualització: 04.12.2017 | 11:13
Darrera actualització: 04.12.2017 | 11:13