Els municipis de la Mancomunitat instal·len una cinquantena de Punts Lila durant els mesos d’estiu
Els set ajuntaments de la Conca d’Òdena, amb el suport i l’acompanyament de la Mancomunitat, posen a disposició de la ciutadania més d’una cinquantena de Punts Lila durant els mesos d’estiu, de juny a setembre.
La posada en marxa d’aquests dispositius forma part de la campanya de prevenció de les violències masclistes al voltant de les zones d’oci i festives nocturnes d’aquests mesos.
Des del mes de juny s’han habilitat dos Punts Lila a Igualada amb motiu de la Festa d’Orgull Anoia i l’European Balloon Festival; un a Santa Margarida de Montbui per la Festa Jove; i tres més a la Pobla de Claramunt per la Setmana de la Joventut i la Festa Major, i properament se n’instal·laran tres més al festival Anòlia, a Igualada. Durant la resta d’estiu també s’habilitaran múltiples Punts Lila a les festes majors d’Igualada, Vilanova del Camí, Montbui, Òdena i Jorba.
Els Punts Lila serveixen per a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i els comportaments sexistes i/o LGTBIfòbics que es produeixin en espais públics, i compten amb la presència de dues educadores que s’encarreguen de fer les atencions i l’abordatge de les agressions que es puguin donar a les festes nocturnes.
Des de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) s’han coordinat els diferents dispositius i s’ha posat a disposició dels Ajuntaments els diferents materials de prevenció i sensibilització necessaris per oferir el servei: carpes dels Punts Lila, telèfon de contacte amb els Punts i maletes Lila de materials amb xapes, adhesius, postals, opuscles, díptics, etc.
D’altra banda, un cop finalitzi l’estiu la Mancomunitat preveu incorporar nous Punts Lila en diversos esdeveniments que se celebren a Igualada, com ara FirAnoia, el festival Electra i altres espais diürns de la ciutat. Amb aquesta iniciativa, la MICOD vol que els Punts Lila també tinguin la funció de sensibilitzar la població sobre les contribucions dels feminismes a la societat i fomentar la reflexió sobre el masclisme quotidià i la lgtbifòbia, a més de proporcionar un espai de suport i informació. Aquestes noves funcions suposen una evolució respecte als orígens dels Punts Lila, quan se centraven principalment en atendre agressions en espais d’oci nocturn.