Campanya contra l'ús sexista de les joguines

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena, en el marc del Pla d’Igualtat de Gènere i dins les accions de sensibilització per la igualtat de nens i nenes, homes i dones, ha engegat una campanya contra l’ús sexista de les joguines. L’acció convida a prendre consciència de la importància que tenen els jocs i les joguines alhora d’educar i transmetre valors als infants.

Les joguines no són sexistes. Ho és l’ús que en fem, és a dir, que decidim que hi ha joguines de nens i de nenes i per tant que socialitzem nens i nenes en models estereotipats i en rols diferenciats que generen discriminació. Els infants han de poder escollir lliurement els jocs i joguines de manera que no se’ls  limiti cap rol pel fet d’haver nascut nens o nenes. 

Sovint els jocs "de les nenes" són més tranquils, de delicadesa, on l'objectiu és cuidar un infant que cal alimentar, canviar bolquers, passejar-lo en cotxet... Si ens hi fixem, les nenes assumeixen el rol de mare des que tenen 2 i 3 anys. El joc per les nenes també es basa en estar ben guapes, maquillar-se, fer-se joies... En definitiva estem propiciant la preocupació per estar sempre espectaculars, on el més important és l'aspecte físic i ser desitjades. També podem trobar, en els prestatges "roses" de les botigues, kits de neteja on no hi falta l'escombra, la fregona i la pala... És a dir, les nenes també han d'assumir que els tocarà principalment el rol domèstic quan siguin més grans?

Fixeu-vos en els prestatges "per als nens": joc mogut, de lluita, de cotxes, massa vegades bèl·lic i destraler. Ells són cavallers, lluitadors, valents i protectors. 

Les joguines apropen models educatius i actualment seguim educant de manera diferenciada nens i nenes. 

Darrera actualització: 07.07.2017 | 14:09
Darrera actualització: 07.07.2017 | 14:09