La Mancomunitat de la Conca d’Òdena i les entitats d’Aliança per la Conca coincideixen en la necessitat d’actuar conjuntament per a l’impuls socioeconòmic del territori

Dimarts, 13 d'octubre de 2020 a les 00:00

Els ajuntaments i una quinzena d’entitats socioeconòmiques posen en comú el Pla Director d'Activitats Econòmiques, actualment en elaboració, i reflexionen sobre el futur immediat de la Conca d’Òdena.

El passat dijous, 8 d’octubre, es va celebrar a Igualada una trobada entre la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) i representants de diferents agents socioeconòmics de la comarca, agrupats en la denominada Aliança per la Conca. El motiu de la reunió era valorar la situació actual del procés d’elaboració del Pla Director d'Activitats Econòmiques de la Conca d’Òdena (PDUAECO) i reflexionar sobre la situació actual i el futur a curt termini.

Hi van participar el president de la MICOD i alcalde d’Igualada, Marc Castells, els 6 alcaldes i alcaldesses dels municipis que la integren  i representants d’una quinzena d’entitats, incloent la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), Fira d’Igualada, la delegació a l’Anoia de la Cambra de Comerç de Barcelona, el clúster comarcal de la indústria adobera, el col·lectiu TIC Anoia, UGT, CCOO, Unió de Pagesos, les associacions d’empreses dels polígons industrials de Les Comes i Els Plans,  l’Institut Milà i Fontanals i el Campus Universitari Igualada-UdL.

L'Aliança per la Conca va néixer arrel de la crisi sanitària i el confinament perimetral de la passada primavera, que va colpejar fortament el territori, amb l'objectiu de traçar estratègies comunes, entre els àmbits públic i privat, que ajudin a l’impuls socioeconòmic del territori.

 

Perspectives de futur a la Conca d’Òdena

La trobada responia a la voluntat, adoptada des de l’inici de l’elaboració del PDUAECO, d’incorporar la veu i l’opinió del territori i de facilitar la participació de les entitats en aquest procés. L’elaboració del Pla Director la pivota el departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, treballant de la mà dels ajuntaments de la MICOD i cercant la màxima implicació d’entitats i ciutadania, per tal d’obtenir una eina resultant que sigui de veritable utilitat per al territori.

Durant la trobada, Marc Castells va compartir amb els assistents el document d'avenç, expressant també les necessitats de reactivar l'economia del territori i la idoneïtat d'aquest pla director, actualment en elaboració.

Diverses entitats van manifestar la necessitat de trobar un instrument per atraure empreses de gran format i reactivar el territori, ja que amb els recursos actuals, la Conca no pot donar resposta a la crisi econòmica i les empreses actives al territori no es poden consolidar i desenvolupar prou com per generar més ocupació. En aquest sentit, els set alcaldes i alcaldesses del territori, van coincidir en que "és el moment de cercar les inversions que garanteixin un bon futur per la Conca, però si no ho fem bé, ens podem trobar que altres territoris ens passin al davant”. Alhora, els alcaldes i alcaldesses i van assegurar unànimement “prioritzarem les inversions sostenibles i les obres només s'activaran sota demanda, però estem obligats a buscar solucions en un moment social i econòmic molt complex".

Situació actual del Pla Director

Pel que fa al procés participatiu vinculat a l’elaboració del PDUAECO, aquest actualment continua obert. El passat estiu es van dur a terme diferents sessions obertes d’informació i debat, que van permetre recollir un gran nombre d’aportacions.

Actualment s’estan posant en comú els resultats dels tallers amb més d’un centenar de propostes rebudes al web de participa.gencat.cat i amb les aportacions i qüestions expressades als seminaris web. A partir d’aquí s’elaborarà l’informe de resultats del procés participatiu, que exposarà les principals conclusions dels espais de participació i servirà per a orientar els propers passos en el procés d’aprovació inicial.

Es preveu presentar aquests resultats al mes de novembre i, amb l'aprovació inicial del PDUAECO, també es farà el retorn del procés participatiu, detallant la incidència que han tingut les aportacions recollides sobre el document aprovat inicialment.

 

Darrera actualització: 15.10.2020 | 10:45