Bon balanç de la commemoració del 8M a la Conca d’Òdena, malgrat la pandèmia

Dimecres, 24 de març de 2021 a les 00:00

Un cop celebrat el gruix dels actes del cicle del 8 de març, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) fa un bon balanç de la participació. Malgrat haver d’adaptar la majoria d’actes a les restriccions provocades per la pandèmia, des de l’organització es mostren satisfets del seguiment que han tingut les més de cinquanta activitats programades.

Pel que fa a Igualada, la regidora d’Igualtat Carlota Carner Carrer explica que: “aquest any s’ha intentat estar molt present a les xarxes socials a través de concursos i d’un qüestionari sobre la commemoració del 8M amb efemèrides d’aquesta jornada.” Des de la MICOD i el Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada també es vol denunciar que, la nit abans del 8M, va aparèixer trencada la bústia lila que s’havia d’inaugurar l’endemà i que havia de recollir, a l’equipament juvenil la Kaserna, les inquietuds, experiències i peticions d’ajut. Un acte vandàlic que mostra fins a quin punt és present el masclisme a la societat, que troba ofensiu una eina de participació i denúncia de les violències i els masclismes.

A Vilanova del Camí destaquen la bona acollida de l’exposició “Herència de les dones arreu del món” instal·lada a Can Papasseït, que va ser visitada pel públic general i també per més de 200 alumnes de les escoles de primària del municipi que van poder descobrir el llegat que les dones no occidentals han deixat a la humanitat. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, Laura Pavón Pérez, també destaca l’èxit del Taller del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) organitzat conjuntament amb l’associació Ascocprocat: “Es va agafar amb moltes forces per part de les organitzadores i les participants, i va servir per informar i crear consciència sobre la desigualtat de gènere i la importància d’impulsar canvis”.

A Santa Margarida de Montbui es van celebrar diversos actes esportius i una sessió de contes liles en format telemàtic, i aquest divendres lliuraran el premi “Com ens veiem les dones?”. El premi, centrat en les dones i la pandèmia, ha estat coorganitzat amb Dones amb empenta i s’hi ha presentat 35 dones amb un total de 78 fotografies. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, Coral Vázquez Hontoria, destaca: “la pandèmia no ens ha permès gaire activitat presencial i a més el març ha estat complicat especialment al nostre municipi, però tot i així estem contentes de recuperar l’espai creatiu de dones i l’exposició del concurs de Dones amb empenta, que un any més portem al nostre municipi. També ens satisfà haver pogut tornar a organitzar les activitats esportives, amb totes les mesures de seguretat.”

Òdena va acollir l’acte central del 8M el diumenge dia 7 de març amb una caminada al Puig Aguilera i la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones. A més, el municipi ha acollit diverses exposicions d’entre les quals destaquen “Les dones i l’aviació”, organitzada conjuntament amb Fira d’Igualada i que ha atret tant públic adult com públic escolar de diversos municipis de la Conca d’Òdena. La regidora d’igualtat de l’Ajuntament d’Òdena, Alba Gallardo Solà, explica que “a Òdena s’ha commemorat el 8 de març amb prop d'una desena d'activitats lúdiques i culturals, totes han tingut una gran participació dels veïns i veïnes que han fet que Òdena tingues esperit crític davant aquesta desigualtat.”

La Pobla de Claramunt també es va sumar a la commemoració dels actes del 8 de març amb la realització de diferents activitats destinades a tota la població, com ara els contes per la igualtat per a infants, el mural per la igualtat per als i les joves, i diferents actes culturals com teatre, música i poesia per a tots els públics. A més, el municipi va ser l’escenari, el dia 14 de març, de l’entrega del Premi Natividad Yarza a la recerca en gènere, que es va endur l’alumna de l’Institut Joan Mercader Aina Carrique Balcells. L’acte va comptar també amb la projecció del documental Doña Nati, que tenia participació de poblatans i pobletanes i un col·loqui posterior. La regidora d’igualtat de La Pobla de Claramunt, Berta Pons Molina, en fa una molt bona valoració: “des del consistori valorem molt positivament la bona acollida de les activitats i animem a tota la població a continuar amb la lluita per la igualtat tots els dies de l'any.”

Castellolí també va celebrar una caminada al Puig Aguilera, amb la participació de seixanta persones. La regidora Carla Peña Pelegrí explica que “a Castellolí era la primera vegada que s'organitzava una caminada per l'entorn per celebrar el 8M i la resposta dels veïns i veïnes va ser molt positiva. Hi havia ganes de natura, d'esport i de celebració del 8M” i destaca: “estem contentes que a l'acte principal hi participessin tant homes com dones, ja que el camí cap a la igualtat l'hem de fer plegats”.

La majoria d’Ajuntaments, com Jorba, van il·luminar de lila les seves façanes i van penjar les pancartes als balcons amb el lema “Dones visibles i empoderades” que s’ha creat aquest any conjuntament amb el col·lectiu de dones Refem Feminisme.

Finalment, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) també fa un molt bon balanç de les activitats organitzades per la pròpia entitat, d’entre les quals destaca l’acció conjunta als instituts, amb la participació de 1.320 alumnes de secundària d’onze instituts de diversos municipis de la Conca d’Òdena. L’acció consistia en la visualització d’un vídeo de la influencer Laura Grau, on feia una anàlisi de sèries de referència dels joves des d’una aproximació crítica de gènere i amb unes pautes i eines per a identificar els masclismes. La valoració que en fa la MICOD és molt positiva ja que el missatge de l’acció, clar i didàctic i per part d'una igual, facilita l'aprenentatge i la presa de consciència entre els joves.

En total han estat més d’una cinquantena d’actes per commemorar el Dia Internacional de les Dones, amb l’objectiu de denunciar les discriminacions que pateixen les dones pel fet de ser dones i posar de relleu les lluites i reivindicacions feministes per l’equitat, els drets i llibertats, la igualtat salarial, l’eradicació dels masclismes, la visibilització, la coresponsabilitat, la conquesta de l’espai públic i, en definitiva, per aconseguir una societat més justa i igualitària. El cicle d’activitats del 8M es tancarà definitivament els dies 9, 10 i 11 d’abril amb l’obra de teatre “El silenci dels telers” al Teatre de l’Aurora.

Els actes han estat coordinats per la MICOD, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Institut Català de les Dones i del Ministeri d’Igualtat del govern espanyol, i coorganitzats pels ajuntaments de la Conca d’Òdena i també per entitats del territori, com Dones amb empenta.

Darrera actualització: 24.03.2021 | 12:35

Imatges